Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската армия е в готовност да подпомага "Гранична полиция" при евентуална бежанска вълна заради конфликта Турция-Сирия Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, като допълни, че е необходима и подкрепата на обществото.

Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки, не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещи, те са в правото си да отговорят, каза Каракачанов и допълни, че не смята, че такива неща предстоят като проблем. Според него има много начини да се възпрепятства нелегално преминаване на границата.

Още по темата

По думите му истинската опасност не е бежанска вълна, а в над 150 хил. джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрди.

Ако бъдат освободени, има две възможности – или да се омешат с бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или да възобновят бойните действия срещу сирийската държава и целият конфликт да ескалира отначало, посочи той.

По думите му българската позиция трябва да бъде балансирана по отношение на санкции срещу Турция и много твърда на самата граница.

Каракачанов не очаква ЕС да вземе много твърда позиция спрямо съседката ни заради икономически интереси и смята, че Брюксел ще продължи да е в тази "леко разкрачена позиция“.

Той отново заяви, че няма да се съгласи на компромис с българската история „в името на това да ходят скопските политици да се кипрят в Брюксел и да се правят на европейски политици“. В антрето и това е, отсече Каракачанов по темата за членството на Северна Македония в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase